Anmeldelse af SIKON 2013

sikon logoNoget af det som var kendetegnende for dette års SIKON var de mange oplæg af mennesker, som selv har autisme. I det hele taget fyldte mennesker med autisme en del på konferencen – helt klart på den gode måde.

Konferencen indledtes af Maja Toudal, som har aspergers syndrom. Hun spillede og sang meget smukt for os. Du kan høre hende her, og jeg vil virkelig opfordre dig til at høre det, for det lyder fantastisk.

Som konferencier under hele konferencen var Felix Munch, som har aspergers syndrom. Han arbejder som autismekonsulent og foredragsholder. Jeg hørte ham på SIKON for to år siden, og han er fantastisk dygtig til at beskrive, hvordan det er at have autisme. Som konferencier havde han glimt i øjet, når han henstillede til at vise hensyn til hinanden. Han var absolut den rette til opgaven.

Under oplæggene hørte vi den engelske psykolog Sue Mulhery bruge sig selv og sin autisme som case i et studie af empati hos mennesker med autisme. Den amerikanske rådgiver og forfatter Jed Baker kom med konkrete råd til forståelse og tackling af problemskabende adfærd. Og engelske Ros Blackburn, også med autisme, beskrev sine styrker og svagheder forståeligt og vedkommende.

Ud over de fælles oplæg hørte min mand og jeg Trine Uhrskov fortælle om problemskabende adfærd samt forholdet mellem ressourcer og krav, og det satte absolut nogle refleksioner igang omkring vores eget barn. Vi hørte Pernille Aalund fortælle om sit liv, som har været præget af hendes Aspergers Syndrom, som hun dog først er blevet opmærksom på for nylig. Det var spændende at høre hvordan begrænsningerne faktisk havde vist sig at være en styrke i hendes arbejdsliv, og om hvordan hun havde lært sig selv at kompensere og strukturere sig gennem vanskelighederne.

Konferencen sluttede af med at give ordet til to unge piger med autisme. Camilla Pape og Sofie Stagaard Larsen, som begge fortalte om deres barndom og reflekterede over autismens betydning i deres liv. Tankevækkende og gribende.

De mange gode refleksioner fra mennesker med autisme har givet mig en ny og dybere indsigt i, hvordan det er at have autisme. En dybere forståelse for hvordan det føles, når man ikke forstår alle de normer og koder, der findes i vores samfund. Jeg blev ked af det over at høre, hvordan en manglende diagnose kan give nederlag i barndommen, som kan være svære at komme over. Jeg glædede mig over at høre om, hvordan mennesker med autisme bruger deres handicap positivt i hverdagen og får det bedste ud af den situation, de er i. Allermest har de mange beretninger dog givet mig et nyt håb og gejst for Aksels fremtid. Han er meget handicappet, også meget mere end de fleste af de mennesker med autisme vi mødte på SIKON. Men det har alligevel givet en fornemmelse af, at Aksel også kan nå langt, hvis blot vi hele tiden udfordrer ham og stiller krav til ham i respekt for hans vanskeligheder.

Hvis jeg kunne have ønsket mig noget anderledes til konferencen skulle det have flere workshops. Der var 35 spændende workshops at vælge imellem, og man kunne kun vælge en. Men formen med vekslen mellem store oplæg og små workshops fungerer perfekt, fordi man dermed både får viden om autisme i et større perspektiv samt muligheden for at gå i dybden med enkelte områder, som har direkte relevans for den enkelte i workshoppene.

Alt i alt en fantastisk inspirerende konference, som har fyldt mig op med nye input, ny forståelse og ny gejst til at tackle Aksels autisme i hverdagen.

4 thoughts on “Anmeldelse af SIKON 2013

 1. A-M

  Hej
  Jeg er ny læser af din blok. Og… jeg kan læse, at det var en skam, at jeg ikke deltog på Sikon konferencen i år. Tak for en god orientering om konferencens indhold. Mvh Anne-Mette

 2. Birte Ferdinand Larsen

  Også tak herfra for dit lille referat af årets SIKON!
  Dejligt at høre om dine oplevelser!
  Jeg har deltaget en del gange og synes også, at noget af det mest gribende, inspirerende og berigende har været at høre mennesker med Autisme berette om deres liv og deres særlige udfordringer!
  Hørte også Ros Blackburn for nogle år siden! Hun er fantastisk god til netop at formidle, så man begynder at fatte…
  KH Birte

 3. Signe Bang

  Mens jeg har læst dette og dit forrige indlæg, har det undret mit at det aldrig er faldet mig ind at deltage på en SIKON-konference. Jeg har da trods vist at Bjørn havde autisme i 5 år nu.
  Må jeg spørge om I selv betaler eller I får tilskud? Og hvad med jeres søde drenge, mens I er afsted?
  KH Signe

  1. Janni Post author

   Hej Signe. Vi er så heldige at bo i en kommune, som kan se fordelene i, at vi “uddanner” os i autismen og får nye input til vores hverdag, så vi har nu to gange fået bevilget SIKON konferencen. Og vores søde drenge har heldigvis utrolig søde bedsteforældre, som gerne stiller op til pasning. (Og det gik super godt med pasningen, selvom Eskild ikke er vant til at blive passet i flere dage, så det var skønt.)

Skriv et svar