Er det planlagt?

“Kan I virkelig overskue det?”, “Er I ikke bange for at få et barn mere med autisme?” og “Er det planlagt?”

20140525_175035Vi har fået mange forskellige reaktioner på offentliggørelsen af, at Aksel og Eskild skal have en søskende. Generelt positive reaktioner, men også reaktioner der afspejler de tanker vi selv har gjort os, inden vi besluttede, at vores familie skulle beriges med endnu et barn.

Det er ingen hemmelighed, at det ikke har været en let beslutning. Lysten var der, men med Aksels udfordringer var det nødvendigt, at vi tænkte os godt om for at sikre os, at det også var en god ide i virkeligheden, både for os og for Aksel og Eskild.

Og for at svare på spørgsmålene. Vi kan godt overskue det. Ellers var vi ikke sprunget ud i det. Det bliver krævende, og der bliver hårde dage ind imellem, men vi har overskuddet til det.

Vi ønsker ikke at få et barn mere med autisme. Ikke fordi mennesker med autisme er mindre værd end andre, og vi vil bestemt ikke elske et barn med autisme mindre end et andet barn, men Aksel er meget handicappet og har brug for megen hjælp og støtte, og det vil han altid have. Det forhold, at vi som forældre skal have overskud til at tage os af både Aksel og Eskilds meget forskellige behov, har gjort det nødvendigt at overveje meget grundigt, om vi synes, at vi vil kunne varetage endnu et barns behov, uden at det vil gå ud over de to, vi allerede har.

Det er derfor i høj grad et planlagt barn. Vi har tidligere valgt at få lavet gentests på Aksel, som dog ikke viste noget unormalt, og inden vi tog den endelige beslutning, fik vi genetisk rådgivning af en overlæge indenfor genetik. Hendes vurdering af vores risiko/chancer for autisme hos et fremtidigt barn var med til at kvalificere vores beslutning. Vi har ingen garanti for at vores kommende barn ikke har autisme eller andre handicaps, og hvis det viser sig at være tilfældet, så er det sådan det er, og så er vi ihvertfald overordentligt kvalificeret til at varetage den opgave, og så må vi tage de forholdsregler, der er nødvendige, for at det ikke går ud over Aksel og Eskild.20140420_164353

En stor del af ønsket om endnu et barn har handlet om, at vi har ønsket at vores drenge skulle have en søskende mere. Det er specielt for Eskild at have en bror som Aksel. Aksel er en meget anderledes storebror, og Eskild er forlængst blevet den reelle storebror på mange områder. Vi tænker, at det bliver godt for ham, at have endnu en søskende at dele den opgave/rolle med. For Aksel kan vi se, at det betyder rigtig meget for hans udvikling, at han hele tiden er tvunget til at forholde sig til Eskild. Eskild kontakter ham hele tiden og på en helt anden mere direkte og ligefrem måde end vi andre, og vi kan se, at jo ældre de begge to bliver, jo mere glæde har de af hinanden. På sigt er det også rigtig dejligt at vide, at Aksel har så mange naturligt nære relationer som muligt.

Der har været mange overvejelser i spil, og vi har været frustrerede over, at det har været så svær en beslutning, men siden den dag, vi tog beslutningen, har vi ikke set os tilbage. Nu glæder vi os bare og venter i spænding på, hvornår ønskebarn nr. 3 har tænkt sig at melde sin ankomst.

3 thoughts on “Er det planlagt?

  1. Lotte

    Blev helt rørt over dit indlæg, søde Janni! Den lille ny bliver lige så heldig med sine forældre, som Aksel og Eskild er! Knus

Skriv et svar