Hvor lægger du din energi?

Med en hverdag med job, husprojekter og små børn – og den ekstra krølle oveni det er at have et handicappet barn – er det vigtigt, at jeg bruger min energi rigtigt for ikke at brænde sammen. Jeg har på det sidste brokket mig lidt over hverdagens travlhed her og der, men i virkeligheden er det en helt forkert strategi, at jeg sidder tilbagelænet i sofaen med computeren i skødet og brokker mig.

I stedet burde jeg handle på de ting, jeg ikke er tilfreds med, for jeg tror på, at hvis man kæmper for det, man gerne vil have, så kan man nå næsten alle sine drømme.

Men hvad nu hvis man drømmer om, at ens barn ikke var handicappet, tænker du måske. Ja altså visse kendsgerninger kan man jo ikke ændre, ligesom man heller ikke skal regne med at kunne ændre på andre mennesker.

Man kan dele alting op i tre områder:

1. Der er de ting, vi ikke kan ændre på. F.eks. at ens barn er handicappet.

2. De ting, man måske kan få indflydelse på, men ikke ændre/beslutte direkte. F.eks. politik, som man kan påvirke gennem demokratiet, læserbreve og lignende.

3. De ting, man selv bestemmer og kan ændre direkte. Det er alle ens egne handlinger.

Når jeg f.eks. bruger meget energi på at være ked af et eller andet i forhold til Aksel, så prøver jeg at huske mig selv på at stille spørgsmålet:

Er der noget, du kan gøre ved det?

Hvis der er noget, jeg kan gøre, så gør jeg det, og det hjælper altid straks på følelserne, fordi det føles godt at gøre noget. Hvis jeg ikke kan gøre noget ved problemet, så forsøger jeg at lægge det fra mig. For hvis man tænker sig om, så er det virkelig dumt, at bruge sin energi på noget, som man alligevel ikke kan gøre noget ved.

Ind imellem er det selvfølgelig i orden at være i kulkælderen over noget, man ikke kan ændre. Ingen kan jo være glade altid, men personligt har jeg taget et valg om, at jeg vil have et godt liv og en positiv hverdag, så det forsøger jeg så vidt muligt at leve efter. Derfor forsøger jeg også at handle på det, hvis der er ting, jeg ikke er tilfreds med eller ked af. De ting jeg ikke kan ændre på, forsøger jeg i stedet at acceptere. (Nogle gange er det jo også en prioritering, fordi man ikke har energi til at handle på alt).

Den livsfilosofi er god at have i baghovedet, når jeg indimellem ryger i fælden og fokuserer for meget på de hårde ting i hverdagen. Så i stedet for at brokke mig, må jeg stille mig selv spørgsmålet: Hvad kan jeg gøre noget ved, og hvad må jeg acceptere?

2 thoughts on “Hvor lægger du din energi?

  1. Ingeborg

    Det lyder klogt og rigtigt.
    Jeg kan mærke på mig selv når jeg begynder at krybe lidt for meget i knæ at nu er det tid til at åbne for værktøjskassen. Der er 2 ting – ej faktisk 3 ting, der kan få mig op igen.
    Det vigtigste er motion. Og det lyder som en dum kliché – men det virker. Jeg løber. En veninde kaldte det selvmedicinering det løb – det er måske ikke helt løgn, men det er naturlige stoffer. Det andet – som min psykolog italesatte først er værdien af at gå og nusse rundt derhjemme alene, 1 time før eller efter familien er hjemme – sådan lidt zen agtigt noget med te og potteplanter. De sidste er mit arbejde nærmere bestemt mine elever på gymnasiet – at være noget for andre og se dem undergå den forvandling og udvikling som er på et andet plan end derhjemme med barnet, men stadig en ret fantastisk rejse.

Skriv et svar