Hvor møder man de andre forældre?

tema: Netværk med andre forældre

CAM00044I Landsforeningen for Autisme, som vi er medlem af, findes der forskellige lokalforeninger, og den del vi hører under, arrangerer to gange om året netværksaftener, hvor man kan komme og møde andre, der er interesserede i at danne netværk. Meningen er at der i løbet af aftenen dannes forskellige netværksgrupper mellem forældre, hvor de handicappede børn har nogenlunde samme alder.

Det er nu to et halvt år siden, og jeg tænker stadig indimellem på, hvor heldigt det var, at vi kom i lige præcis den netværksgruppe vi kom i. Det er nemlig en ganske fantastisk flok mennesker, som vi prioriterer højt at mødes med. Vi har været rigtig heldige, fordi vi har mødt en netværksgruppe, hvor vi deler det samme positive livssyn, og det er det ideelle sted at få talt ud om bekymringer og svære ting, fordi vi får nye input og inspiration. Og helt afgørende, så er det det sted vi møder den højeste grad af forståelse for vores familieliv og Aksels handicap (på trods af stor forståelse alle andre steder fra). Man kan ikke overvurdere værdien af et sådan fællesskab.

At deltage i en netværksgruppe kan jeg absolut anbefale. De fleste handicaps er organiseret i en interesseorganisation eller forening, som ofte har fokus på at formidle kontakten blandt de handicappede og deres pårørende. Det er en af grundene til, at det kan være en god idé at melde sig ind i sådanne foreninger.

Herudover har jeg mødt andre forældre i forbindelse med Aksels specialbørnehave samt gennem arrangementer i autismeforeningen. Det kræver dog oftest at man er villig til at engagere sig og selv være åben, for at skabe blivende netværk herigennem.

Faktisk er den nemmeste og hurtigste vej at blive en del af et netværk med andre forældre via internettet. Jeg har mødt mange gennem Flikflakfamilie, hvor kontakten er foregået via mail og telefon og enkelte har jeg endda også mødt i virkeligheden.

På Facebook findes der utallige grupper for forældre, både åbne (så alle kan deltage og kigge med) og lukkede (så gruppen er skjult for alle andre end medlemmerne), hvor der deles sorger, glæder og erfaringer. Jeg er selv medlem af en del, og har i perioder stor glæde af det. I andre perioder må jeg indrømme, at de triste og negative historier, der naturligvis (og heldigvis) også deles, bliver for meget for mig. Men prøv at søg på dit barns handicap på Facebook og se, om der ikke kommer noget frem. Ellers er der også grupper generelt for familier med børn med handicap. F.eks. denne. Det er dog i de lukkede grupper, at det mest personlige netværk skabes. De grupper er jo desværre lidt sværere at finde (jeg er medlem af en gruppe for forældre til børn med autisme, og den hjælper jeg gerne med at få adgang til, hvis du er målgruppen). Med jævne mellemrum arrangeres der også netværksmøder i den virkelige verden arrangeret af gruppernes medlemmer, så man har mulighed for at mødes.

Det er naturligvis ikke sådan, at fordi man har det tilfælles at have et handicappet barn, så har man altid glæde af at spare med hinanden. Vi er forskellige som mennesker, og det kan godt tage lidt tid, at finde lige præcis de personer, man samtidig deler værdier og livssyn med.

Jeg manglede virkelig dette netværk i starten, og nu hvor jeg har det, kan jeg kun opfordre alle andre forældre til handicappede børn, som ikke har det, at gå i gang med at forsøge at få det opbygget. for der er masser af forældre derude, som er i samme situation som dig (og det i sig selv er faktisk godt og vigtigt at vide).

Jeg håber nogen kan bruge mine ideer, og så håber jeg, at andre vil byde ind med flere input til hvordan man finder netværk i en kommentar. Det er nemlig utrolig vigtig viden, der skal deles.

2 thoughts on “Hvor møder man de andre forældre?

    1. Janni Post author

      Hej John. Ja jeg burde faktisk også skrive om søskende i forhold til netværk, for lige så vigtigt det er for os forældre at have netværk, er det jo for søskende. Det må jeg vende tilbage til på et tidspunkt.

Skriv et svar