Jul i vores familie 2

Adventskalender 2. søndag i advent

Den næste i rækken til at svare på spørgsmålene i min adventskalender om jul i familien er Signe Bang Hansen, som har bloggen Nu stopper hesten. Signe er mor til Bjørn på 11 år med autisme og ADHD, Freja på 8 år samt Johannes på halvandet år og er gift med børnenes far. 

Hvordan har dit handicappede barn det med jul?

Bjørn elsker julen! Mest på grund af alle gaverne, slikket og at man har fri fra skole.

Har I nogen særlige betydningsfulde juletraditioner i jeres familie?

Det lidt spøjse ved jul er for mig at se, at vi gør næsten det samme alle sammen, og det er kun i de små detaljer, at det er forskelligt, men alligevel oplever vi, at det er super vigtigt. Hjemme hos os hygger vi med småkager, dekorationer, julepynt og juleknas i adventstiden. Juleaften går vi i kirke, spiser and, danser om juletræet og åbner gaver. Det er vist meget almindeligt. Vi har valgt altid at holde jul hjemme, bare vores lille familie og hvert andet år har vi besøg af mine svigerforældre. Lidt særligt er det måske at vi ikke spiser risalamande, for bare lugten giver Bjørn kvalme – til gengæld har vi forskelligt spiseligt på juletræet så som vaniljekranse, columbineringe og figner og abrikoser dyppet i chokolade. Mmmm

Hvad gør I anderledes i julen, end I ville have gjort, hvis ikke I havde et handicappet barn?

Med alt den spænding og forventning der er op til jul, kan Bjørn let få for meget. Problemet er at han ikke har lyst til at sige fra. Det er jo så hyggeligt og dejligt alt det man skal, og han bliver nærmest speedet, overgearet og kan ikke finde ro.

Det hjælper med visualisering og struktur, så i juletiden sørger vi for at lave skemaer og planer til Bjørn, så han ved hvad han skal og hvad der forventes af ham…og så vælger vi alt det overflødige fra. Der er jo ingen der siger at vi skal komme til julehygge og juleafslutning i både begge de stores skoler, fritidshjemmet og lillebrors vuggestue. Vi forsøger på at få talt med Bjørn i god tid om, hvad der skal ske og han får lov til at sige hvad han vil eller ikke vil med til. Og så er vi der mega irriterende forældre der bliver ved med at spørge pædagoger og lærer til vi ved præcis hvad der skal foregå, så vi kan forberede Bjørn så godt som muligt. Bjørn ved at han altid kan komme og sige at nu vil han hjem, eller at vi kan komme og sige til ham at nu skal han hjem. (Det sidste er langt mindre fredeligt end det lyder.)

Hvad ønsker du dig allermest til jul?

Ja her kommer jeg nok til at lyde lidt hellig, men jeg har rigtig svært ved at finde på ægte ønsker. Jeg ønsker mig glade børn og en lettere hverdag, men det er jo svært at give andre. Men jeg kunne nu også godt bruge en kaffemaskine der kan lave kaffe latte

Glædelig jul

Skriv et svar