Jul i vores familie 4

Adventskalender 4. søndag i advent

Så blev det søndag igen og næsten juleaften. Det er tid til sidste afsnit af adventskalenderen. Indtil nu har det jo været familier med et barn med autisme, der har svaret på spørgsmålene, men denne gang har jeg spurgt Anette B. Arentsen, som er mor til Sofie på knap 4 år med downs syndrom og Marie på et år og bor med pigernes far Lars. Hun skriver på bloggen Anette BA/Sofie. Jeg har tidligere interviewet Anette og også anmeldt hendes bog. Læs om julen i deres familie her:

Sofie og Marie med deres bedstemor

Sofie og Marie med deres bedstemor

Hvordan har dit handicappede barn det med jul?

Sofie er så uendeligt begejstret for alt der kan fejres i dette liv. Hun nyder at der er pynter op, der er lidt guf i ny og næ og der bliver sunget og danset endnu mere end hun plejer. Vi kan forklare hende at der kommer gaver og en speciel aften, men vi ved ikke om kan forstå tidsperspektivet. Og julemanden og nissefar på loftet er også en svær størrelse, men glad i låget. Det er hun:)

Har I nogle særlige betydningsfulde juletraditioner i jeres familie?

Nej ikke rigtigt. Andet at vi giver os tid og værner meget om tiden. Altså at vi ikke skal haste igennem for at nå hen til gaver, mad og hygge. Vi gør det hele lidt hver dag alligevel så december er bare den måned hvor hjemmet er lidt mere klædt i rødt.

Hvad gør I anderledes i julen, end I ville have gjort, hvis ikke I havde et handicappet barn?

Ikke noget. Overhovedet. Det tror jeg virkelig ikke på. Altså vi gør jo meget ud af at Sofie ikke skal overvældes men stadig udfordres. Vi prøver ikke at overbeskytte – selvom det kan være svært. Men alt det her gælder også lillesøster Marie.

Hvad ønsker du dig allermest til jul?

At vi får nydt hinanden og får det bedste ud af tiden vi har uden arbejde og aftaler. To glade børn = en glad mor:)

Skriv et svar