Juleudfordringer 1

Om julearrangementer

En af de ting, der kan være rigtig svært for Aksel i december er, at der er så mange arrangementer i form af julefrokoster og familiebesøg. Hver gang Aksel er et nyt sted eller møder nye mennesker, bruger han rigtig meget energi på at fornemme stedet, menneskene og hele situationen. Som oftest sker der det, at han næsten ikke er til at komme i kontakt med. Fordi han ikke kan rumme og overskue situationen, vælger han i stedet at trække sig ind i sin egen verden og kun se på detaljer i form af streger i gulvet, en dør, som han åbner og lukker et uendeligt antal gange og lignende ting.

Det betyder ikke, at det er bedst for Aksel aldrig at komme med til arrangementer, for han skal vænne sig til at kunne rumme at være med. Hvis vi aldrig tager ham med, bliver hans verden mindre og mindre, så det er vigtigt, at han bliver udfordret på dette punkt. Men det betyder, at vi skal overveje, hvor mange arrangementer Aksel kan klare og hvor lang tid, han kan holde til at være der. Vi bliver nødt til at se på Aksel, på den dag arrangementet skal foregå, for at mærke efter, om han kan klare at komme med. Vi skal også altid huske at have forskellige muligheder for afledning med i form af ipad, snacks, film eller andet og så vidt muligt forberede Aksel på, hvad vi skal. Det kan vi gøre med boardmaker og skemaer over, hvad der skal ske. Det er dog ikke altid, at det virker. Når vi skal et nyt sted hen, kan det være svært for ham at forestille sig det ud fra tegningerne.

Det er os, der skal sørge for, at det ikke bliver for meget for Aksel. Vi kan som regel mærke det på ham og dermed tage hjem, inden han bliver så stresset over situationen, at han reagerer udadtil. Udenforstående kan sjældent se på Aksel, når det er lige ved at være for meget for ham. Det kan godt være svært for andre at forstå, at vi næsten altid er de første, der tager hjem. Aksel virker som oftest glad, når vi er afsted, men vi bliver nødt til at stoppe, mens legen er god, for han reagerer ofte, når vi kommer hjem, og der kan gå flere dage, før han er normal igen, hvis vi har krævet for meget af ham.

Hvis vi tager Aksel med eller bliver for længe på dage, hvor han intet overskud har, så får han det rigtig skidt. Han flipper ud over de mindste krav, og vi må ofte lade ham løbe rundt for sig selv og “dimse” med det, han nu vælger at fokusere på i situationen, fordi han slet ikke kan overskue at gøre, hvad vi beder ham om. Det er både hårdt for ham og for os, når han har det sådan.

Vi forsøger at tage de hensyn der skal til, men det er svært, fordi vi jo selv gerne vil afsted til arrangementerne, og helst have begge vores børn med, og vi vil også gerne leve op til andres forventninger om vores deltagelse. Vi kommer desværre gang på gang til at overskride Aksels grænser, men vi lærer hele tiden og bliver bedre til at finde balancegangen mellem at udfordre Aksel, så han bliver bedre til at være med og holde igen, når hans overskud er i bund.

Men december er en udfordring, for der er mange arrangementer, og det er svært at vælge ud. Ikke mindst fordi vi er stolte af vores store dreng, og vi vil gerne have ham med og vise familien og vennerne, hvor skøn en knægt han er.

One thought on “Juleudfordringer 1

  1. Ingeborg

    Det kan jeg godt forstå. Jeg har hørt om flere der anbefaler et stille-rum eller et trække-sig-tilbage rum, der står til rådighed til lejligheden i det hjem, man besøger. Da Iben var lille sad en af os som regel på gulvet med hende. Nu hun er større foretrækker hun de voksne frem for børnene og vil gerne sidde længe ved bordet og tegne/lave opgavebog fx – så lukker hun larmen fra evt støjende børn ude

Skriv et svar