Mit familieliv. Anette B. Arentsen

Interview med forfatteren til “Kan prinsesser have downs syndrom?”

Jeg har fået Anette B. Arentsen, forfatter til “Kan prinsesser have Downs syndrom”, til at svare på en række spørgsmål om familielivet i hendes familie. Anette er 33 år, gift og mor til Sofie fra januar 2009 med Downs syndrom og Marie fra september 2011. Håber I bliver lige så inspirerede af hendes svar som jeg:

Hvornår er det mest udfordrende at være mor til Sofie?

Det udfordrer mig mest, når Sofie skal til en lægekontrol eller undersøgelse af en eller anden art. Det er der, jeg tænker mest over, hvad der kan ’komme rundt om hjørnet’ – at der kan komme en dårlig nyhed. I hverdagen er hun bare vores Sofie og ikke kun vores handicappede barn. Og så kan det godt teste tålmodigheden, at hendes grovmotorik altid har været noget langt bagefter. Hun går dog SNART (i en alder af 3 1/2 år – juhu!). Vi har lært, at det ikke hjælper noget at være utålmodige – nu glædes vi virkelig bare over de fremskridt hun gør på det fysiske plan. Mentalt har hun heldigvis altid været godt med :-)

Hvornår mærker I at jeres familie er anderledes end en familie uden handicappede børn?

Det gør vi mest, når vi er sammen med venner med børn i samme alder som Sofie. Så kan vi jo godt opleve, at hun er bagefter med sprog og udvikling – men alle synes virkelig hun er spændende og vil hende så gerne. Hun er nemlig super sjov og social – hun er god til skabe relationer til både børn og voksne. Så det er ikke det store problem.

Hvor har I fundet inspiration til jeres familieliv som familie med et handicappet barn?

Vi har kigget ud på andre familier både med og uden handicappede børn og bliver inspreret af dem, der har overskud til andet end at fokusere på det dårlige i en travl og hekstisk hverdag. Uanset om de har det handicappede barn eller ej. Alt her i livet drejer sig om perspektiv og valg af fokus. Vi mennesker kan virkelig beslutte os for mange ting og få det indhold i livet, vi gerne vil. Og vi vil bare gerne have et dejligt liv med Sofie og hendes lillesøster… Så det har vi – helt enkelt!

Hvad har du lært af at få et handicappet barn som Sofie?

Helt klart at sætte pris på det pokkers liv – det lyder som en kliche. Men vi går jo og tror, at alt det, vi gerne vil have, kommer til os. Og ind i mellem er der bare noget, der er større end os selv og vælger for os. Og sikke en befrielse at opdage, at Sofie var og er en kæmpe gave til os fra ’nogen’! Vi takker – haha!

Hvornår er du allermest stolt af Sofie og af jeres familie?

Jeg oplever virkelig tit stolthed – jeg vil nærmest sige hver dag! Fordi vi har en dag med masser af indhold. En dag hvor Sofie og hendes lillesøster griner, bliver udfordret og hvor de knuser hinanden. Og når jeg kan se i deres øjne, at de har det godt og trygt, så bliver jeg stolt af os. Tænk at det er min mand og jeg, der har givet vores børn det. Det er sgu da fantastisk! :-)