Mit familieliv. Jesper Lindholt Ottosen

Interview med Jesper Lindholt Ottosen

Det er igen tid til at høre lidt om, hvordan en anden familie tackler at have handicappede børn. Jeg har derfor interviewet Jesper Lindholt Ottosen. Jesper er far til Simon fra 2004 og Pelle fra 2006, som begge har en autismediagnose og gift med drengenes mor. Jesper blogger desuden på jlottosen.wordpress.com

Jesper Ottosen4Hvornår er det mest udfordrende at være far til Pelle og Simon?

Det er mest udfordrende når de er sammen, men ikke kan finde ud af at kommunikere eller se hinandens grænser. Den ene kan ikke læse den andens udtryk – og omvendt, for de har jo begge autisme – på hver sin måde. Simon vil gerne sidde på gulvet og bygge med LEGO mens han ser TV, mens Pelle vil sidde i sofaen og helst bestemme over fjernbetjeningen. Hvis de så er trætte og kommer til at diskutere om et eller andet banalt, så går det nemt galt. Og så skal de skilles ad, for at de ikke bliver alt for vrede. Alle familier med to drenge har det sikkert sådan, men der er bare den ekstra belastning, at de ikke kan se (hver for sig og sammen), hvornår det er i det røde felt.

Eller når de får en eller anden dille – den ene siger ”kop” og den anden siger ”agurk” og så griner de begge helt hysterisk. Det går sådan set fint de første par gange – men de kan ikke helt fornemme, hvornår nok – er nok.

Hvornår mærker du, at jeres familie er anderledes end en familie uden Jesper Ottosen1handicappede børn?

Vi kan ikke forvente, at de lærer helt så naturligt som andre børn, så derfor er hverdagen et større puslespil for os alle. Vi kan f.eks. ikke forvente at de kan deltage i det praktiske i hjemmet som andre drenge på 7 og 9 år. Deres motivationsområder og udviklingsområder ligger et helt andet sted.

Ferie og jul er også et af de tidspunkter, hvor det gør mest ondt. Alle farer verden rundt og ”1-2-3 hygger”, men selvom vi så havde pengene, kunne vi ikke ”bare lige” tage en uge i sydens sol eller Lalandia – drengene ville få kuk, og vi ville få pip.

Hvor har du fundet inspiration til jeres familieliv med to drenge med autisme?

Vores inspiration ligger i at ville give Pelle og Simon muligheder i livet, at de får kompetencer til at være en del af verden. Ikke udenfor eller på tålt ophold, eller på et sidespor. De har begge flyttet sig væsentligt fra deres tunge diagnoser. Diagnoserne er der stadig, men både Pelle og Simon kan mere, end hvad man skulle tro ud fra papirerne.

Hvad har du lært af at få to handicappede børn?

At sluge kamelen – at erkende og acceptere dem, som dem de er. Men også at kamelens hale ikke kommer med ned, så den hænger og klasker en i fjæset – når man mindst venter det.

Jesper Ottosen2Hvornår er du allermest stolt af Pelle og Simon og af jeres familie som helhed?

Jeg er stolt af dem, når de kan stå op selv i weekenden og hygge sig sammen i 2 timer, inden de voksne vågner. De har luret det så meget, at jo mindre ballade de laver – jo længere får de lov til at være oppe selv.

Når de leger en LEGO-leg sammen, hvor deres figurer samarbejder, og de selv styrer og udvikler legen.

Jeg er også især stolt af Pelle som nu skal i 2. klasse på den lokale folkeskole og har et fint fagligt standpunkt – og af Simon som nu skal i 0. klasse samme sted – faktisk med flere faglige kompetencer, end både hans klassekammerater og Pelle på samme tid.

Skriv et svar